Ingrediƫnten (2 personen)
De saus
- 6 witte of groene asperges
- 1 sjalot
- 2 sneetje gedroogde ham
- 500 ml kookvocht van de asperges
- 150 ml light room
- peper en zout
- 2 rijpe tomaten
- 1 el balsamico azijn
- 1 el olijfolie
- 4 blaadjes basilicum
- peper en zout
- 200 g gerookte zalm
- geraspte parmezaan
- 200 g tagliatelle
Bereiding (45 min.)
De saus
Schil de witte asperges en breek de harde uiteindes eraf (groene asperges hoef je niet te schillen). Snijd ze schuin in stukjes van 2 cm.
Kook de asperges gaar in 10 minuten in kokend gezouten water met een klontje boter.
Haal de asperges uit het water met behulp van een lepel. Giet ze zeker niet af aangezien ze broos zijn. Spoel de asperges onder koud water om het gaarproces te beƫindigen. Spaar 500 ml van het kookvocht voor de saus.
Snipper de sjalot fijn en snijd de gedroogde ham in fijne reepjes. Stoof deze beide aan in wat boter.
Giet hierna het kookvocht en de room in de pot. Laat ongeveer 15 min. koken totdat er een gebonden saus ontstaat.
De tomatensalsa
Snijd de tomaten in en dompel ze een tiental seconden onder in kokend water. Pel, ontpit en snijd de tomaten in kleine stukjes. Doe de stukjes in een kom met de balsamico azijn, de olijfolie en de blaadjes basilicum. Kruid met wat peper en zout.
Afwerking
Kook de pasta gaar.
Wanneer de saus niet onmiddellijk bindt kan je er wat maizena bijdoen (niet dat de chefkoks dit graag zouden lezen).
Doe op het laatst de aspergestukjes erbij zodat ze terug kunnen opwarmen.
Giet de pasta af en roer ze door de saus.
Schep wat pasta en saus op een bord, leg er enkele sneetjes gerookte zalm op, vervolgens een lepeltje tomatensalsa en wat geraspte parmezaan.
Bron: "Kookbijbel voor de Hobbykok" door Hotelschool Spermalie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten