maandag 20 mei 2013

Tagliatelle met asperges, gerookte zalm en tomatensalsa

Het is volop aspergeseizoen, maar wij hadden er nog gene gegeten. Ik had er geen zo'n goeie herinneringen aan uit mijn kindertijd, maar aangezien alle gerenommeerde koks erover praten als "het witte goud", wilde ik het toch nog eens proberen. Dit is het tweede receptje dat ik probeerde uit de Kookbijbel voor de hobbykok van Hotelschool Spermalie. De combinatie met de zalm leek me leuk, al koos ik wel voor gerookte zalm ipv de rauwe variant. Daarnaast werkte ik met witte ipv groene asperges en gebruikte ik light room. Weer een geslaagd receptje!



Ingrediƫnten (2 personen)

De saus
  • 6 witte of groene asperges
  • 1 sjalot
  • 2 sneetje gedroogde ham
  • 500 ml kookvocht van de asperges
  • 150 ml light room
  • peper en zout
De tomatensalsa
  • 2 rijpe tomaten
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 el olijfolie
  • 4 blaadjes basilicum
  • peper en zout
Afwerking
  • 200 g gerookte zalm
  • geraspte parmezaan
  • 200 g tagliatelle

Bereiding (45 min.)

De saus

Schil de witte asperges en breek de harde uiteindes eraf (groene asperges hoef je niet te schillen). Snijd ze schuin in stukjes van 2 cm.
Kook de asperges gaar in 10 minuten in kokend gezouten water met een klontje boter.
Haal de asperges uit het water met behulp van een lepel. Giet ze zeker niet af aangezien ze broos zijn. Spoel de asperges onder koud water om het gaarproces te beƫindigen. Spaar 500 ml van het kookvocht voor de saus.
Snipper de sjalot fijn en snijd de gedroogde ham in fijne reepjes. Stoof deze beide aan in wat boter.
Giet hierna het kookvocht en de room in de pot. Laat ongeveer 15 min. koken totdat er een gebonden saus ontstaat.

De tomatensalsa

Snijd de tomaten in en dompel ze een tiental seconden onder in kokend water. Pel, ontpit en snijd de tomaten in kleine stukjes. Doe de stukjes in een kom met de balsamico azijn, de olijfolie en de blaadjes basilicum. Kruid met wat peper en zout.

Afwerking

Kook de pasta gaar.
Wanneer de saus niet onmiddellijk bindt kan je er wat maizena bijdoen (niet dat de chefkoks dit graag zouden lezen).
Doe op het laatst de aspergestukjes erbij zodat ze terug kunnen opwarmen.
Giet de pasta af en roer ze door de saus.
Schep wat pasta en saus op een bord, leg er enkele sneetjes gerookte zalm op, vervolgens een lepeltje tomatensalsa en wat geraspte parmezaan.

Bron: "Kookbijbel voor de Hobbykok" door Hotelschool Spermalie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten